148 sider EM-stoff

Snart braker det løs. 14. juni sparkes sommerens store fotballfest i gang. Årets EM-bibel er akkurat sendt til trykk, og er en tjukkas på 148 sider. 

Bestill abonnement HER, og få den i postkassa i god tid før avspark i åpningskampen mellom Tyskland og Skottland.

Innhold 3/2024

Ørnen flyr høyt. Det ble spontan folkefest da Albania kvalifiserte seg for sitt første EM i 2016. Da var de fornøyd med å delta. Denne gangen har de skumlere planer – og en brasse på sidelinjen. Av Michael Yokhin.

Stjernenes siste sjanse. Belgias «gylne generasjon» ble et samlende symbol for en forvirret nasjon. I år spiller de uten favorittstempel, uten forventninger. Kan det bidra til at de kan gå hele veien? Av Sam Kunti.

1996. EM i England ble en fest med tannlegestol-feiring, golden goal og en sang som vil leve for alltid. Nils Henrik Smith ser tilbake da låten «Three Lions» ga et bortimot perfekt uttrykk for stemningsendringen som fant sted sommeren 1996.

Georgia. Landet skal spille sitt første internasjonale mesterskap, men det er noe annet enn fotball som preger Georgia: Voldsomme demonstrasjoner og folkeopprør mot en lov som vil føre landet nærmere Putin. Tor-Kristian Karlsen rapporterer fra Tbilisi.

Kampen om sjela. Klubbfotballen i vertsnasjonen Tyskland syder, men forventningene og stemningen rundt Die Mannschaft er mer ambivalent. Hvorfor det? Erle Marie Sørheim har tatt temperaturen på tysk landslagsfotball fra Berlin.

Bomber og ball. Mens Russland teppebomber Ukraina og flyalarmen går midt under fotballkamper, gir EM Ukraina en mulighet til å samle internasjonal støtte til landets eksistensielle kamp. Av Andrew Todos.


Semifinalebonanza. Det er kampene om finalebillett som ofte er de beste mesterskapskampene, kamper som definerer et EM eller VM. Øyvind Colbjørnsen har plukket ut fire minneverdige semifinaler fra EM-historien.

1984. Det er gjerne 1986-laget eller EM-vinnerne fra 1992 som huskes best internasjonalt. Men hjemme i Danmark er det EM-laget fra 1984 alle snakker om. Det var fest på og utenfor banen med Dynamitt-drengene. Av Sveinung Berg Bentzrød.

Fascismens fanebærere. Strømmen av koblinger mellom fascismen og den kroatiske fotballkulturen ser ikke ut til å avta. Hvorfor hylles et regime som sto bak 22 konsentrasjonsleirer i landet både av spillere og supportere? Av Marius Lien

På alle fire. Med EMs beste angrepsrekke var forventningene store i 2000, men Norge spilte kanskje sin verste landskamp i nyere tid mot Slovenia. Lars Johnsen mimrer tilbake til da en norsk supporter på stadion i Arnhem brølte: «Semb, din defensive pikk.» 

Førstehjemreis. Skottland har en stolt og lang fotballhistorie og er en gjenganger i sluttspill. Men hver gang de kvalifiserer seg for en turnering, reiser de hjem umiddelbart. Blir det slik denne gangen også? Sveinung Berg Bentzrød har vært i Glasgow.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.