I løpet av 17 år ansatte og sparket klubbpresident Jesús Gil i Atlético Madrid 45 trenere. Bare i 1993 og 1994 hadde klubben ni forskjellige trenere. Da Atlético Madrid endelig vant La Liga igjen i 1996, skal Jesús Gil ha feiret ved å ri gjennom Madrid på en elefant. Jesús Gil er død, men Atlético Madrid lever. Såvidt. For gjelden er enorm og prekær. Likevel har klubben gjenreist seg som en av de store i Europa. Før sommeren vant de UEFA-cupen og i høst knuste de Chelsea 4-1 i supercupen. I ligaen er de ubeseiret og á poeng med Barcelona på toppen. To mann får mye av æren for Atléticos fremganger: Trener (og klubblegende) Diego Simeone og superspiss Falcao. Harald ”Fotballanalyse” Riisnæs har sett nærmere på klubben – og spillestilen.
Dag Johansen er ikke fotballmann av fag. Han er oppfinner. Eller som han selv sier, arkitekt. Han har studert på det anerkjente universitetet Cornell i New York, jobbet for Microsoft og i dag er han professor på Universitetet i Tromsø (UIT).
– Jeg vil ikke prøve å gjøre det Real Madrid eller Manchester United gjør, eller MIT og Berkeley. Det er gjort, tatt, og det er helt uinteressant med hensyn på innovasjon. Jeg er interessert i det de ikke har. Hva er det Real Madrid mangler? Hva er det Berkeley overser? I samarbeid med Tromsø IL og andre fotballklubber i Nord-Norge, jobber nå UIT med å utvikle hvordan fotballen kan bli bedre ved hjelp av datateknologi. Andreas B. Høyer gir deg alt du trenger å vite om det innovative prosjektet i nord.
Mjøndalen og fotball. For fotballsupportere som vokste opp på åttitallet er det vel få ting som du kan knytte sterkere til akkurat det tiåret. Det må i så fall være spesielle hårsveiser og rare fargekombinasjoner. Gjennom åttitallet var Mjøndalen en like naturlig del av fotballbevisstheten som for eksempel Stabæk er i dag. Men laget fra Eiker-bygdene forsvant da pengene kom inn utover nittitallet. De rykket ned i 1992. I 1994 datt klubben ytterligere en divisjon ned. I 1998 bar det ned i 3. divisjon. Det skulle ta sju sesonger å klatre tilbake til 2. divisjon. I 2009 gjorde bruntrøyene gjeninntreden på nest øverste nivå. Stein for stein. Sakte, men sikkert har Mjøndalen gjenoppbygget miljøet, utbedret fasilitetene, og skapt et bedre og bedre fotballag. Klubben har et budsjett på 15 millioner, vel 25 prosent av det serieleder Start opererer med. Og nå banker Mjøndalen igjen på Tippeliga-døra. Reporter Lars Johnsen har besøkt klubben som nylig feiret 25-årsjubileum for det mange mener er den største norske klubbprestasjonen i Europacupen: Da lille Mjøndalen slo selveste Werder Bremen på Weserstadion.
TV-sendingen til ESPN ble ikke avbrutt. «Det er en skuddveksling», ropte en fortvilet kommentator. Kameraet panorerte over stadion, hvor det lå folk mellom benkeradene. Lyden av enkeltskudd – «bang! bang! bang!» – ble avløst av knatringen fra Ak-47-gevær: «kakkakkakkakkakkakka». Livredde mennesker prøvde å gjøre seg så små som mulig. Trykket hodet mot betongen, og håpet at plastsetet ga dekning. På banen er Mexico i ferd med å etablere seg som en av fotballens stormakter. Men hverdagen i Mexico er preget av et land på kanten av et av slags unntakstilstand, grunnet de brutale narkotika-oppgjørene. Hvordan preger dette fotballen og hvordan påvirker det fotballens framtid? Plot-redaktør og Mexico-ekspert Jo M. Bredeveien har skrevet rapporten om ståa i meksikansk fotball.
Bortsett fra spill, er kanskje den vanligste øvelsen på norske fotballbaner at to og to spillere slår ballen til hverandre. Innside, utside, venstre, høyre. Men hva er det egentlig man trener på denne måten? Jo, man trener på å stå i ro og slå ballen til en statisk medspiller. Det er kun den tekniske ferdighetsdimensjonen som trenes. Det man trener på, er det man blir god på. Med andre ord blir man flink til å stå i ro og slå ballen til en medspiller som også står i ro. Det gjør man sjelden i løpet av en fotballkamp. Taktisk periodisering handler i hovedsak om to ting: Spesifisitetsprinsippet (man blir god på det man trener på) og periodiseringsprinsippet (planlegge totalbelastning). Og dette er treningsmetoden Jose Mourinho benytter. Skribent Øyvind Garnes Loftheim gir deg en innføring i Mouinhos treningsmetodikk.
Alt de tar i blir til … dritt. Det engelske fotballforbundet (FA) er etter hvert blitt spesialister på å skyte selv I foten. Og, ifølge artikkelforfatter Jonathan Wilson, er det ingenting som tyder på at den trenden er I ferd med å snu. Terry-saken og Hodgson-ansettelsen er bare to av ingrediensene i denne suppa.
På 80-tallet var ikke IFK Göteborg bare Nordens suverent beste lag, de var blant de beste i Europa. Både i 1982 og 1987 vant de Uefa-cupen. I dag er situasjonen en annen. Blåhvitt er ikke lenger best i byen. Den svenske skribenten Martin Röshammar har skrevet reportasjen om tilstanden i Göteborg-fotballen. IFK underpresterer sesong etter sesong, GAIS rykker ned og ærverdige Örgryte gikk konkurs for to år siden, men har nå begynt klatringen tilbake mot toppen. Lille Häcken derimot – som holder til på øya Hisingen – kjemper om seriegullet.
Utenriksdepartementet var sterkt delaktig i ansettelsen av Drillo som landslagstrener i Irak. Forsvarsdepartementet har brukt Norway Cup som arena for å profilere sin Afghanistan-innsats, mens NORAD har brukt arrangementet for barn og unge på Ekebergsletta for å profilere sitt bistandsengasjementet i sør. De neste årene skal Næringsdepartementet bruke fotballandslaget for å fremme norske næringsinteresser I utlandet. Er det fornuftig at fotballen lar seg bruke på denne måten? spør Andreas Selliaas i tankevekkende kronikk.
Pluss anmeldelser, quiz og annet snacks.
Husk: Fotball er alt.
God lesning.
Bladet blir sendt ut til våre abonnenter fredag 26. oktober.