«Snapchatagenten» ba norske spillere om intime bilder

Et 20-talls elitespillere i svensk fotball har av sin agent blitt bedt om seksualiserte bilder, blant annet via Snapchat. Han har også vært aktiv i Norge og bedt om intime bilder av unge, norske spillere.

Tekst: Andreas Selliaas (Idrettspolitikk.no) og Lars Johnsen
Foto: Faksimile Fotbollskanalen/TV4

«Kan man få et ‘dickpic’ som agenthonorar?» 

Slik beskriver en svensk fotballspiller en av Snapchat-meldingene han skal ha fått fra sin agent til Fotbollskanalen/TV4 og Göteborgs-Posten. De to svenske mediehusene publiserte avsløringene tirsdag 27. juni etter måneders granskning av den svensk spilleragenten, der en rekke svenske spillere forteller om seksuelle tilnærmelser fra agenten.

Idrettspolitikk.no/Josimar har vært i kontakt med flere spillere i Norge som har opplevd eller har hørt om samme type atferd fra den samme agenten.

– Han sendte meg bilde av seg selv naken på en seng og ba om «dickpic» tilbake, forteller en spiller. 

– Jeg opplevde det samme, sier en annen, og forteller at agenten lokket med prøvespill i større klubber som motytelse.

En tredje spiller fra det samme geografiske området forteller at agenten ba om kroppsbilder av ham. Agenten ønsket å tilegne seg spilleren som klient.

Ifølge den tredje spilleren hadde agenten sett ham i aksjon på banen, og sa han skulle skaffe ham kontrakt i en utenlandsk klubb dersom han signerte en agentavtale. 

Agenten skal så ha bedt spilleren om å sende ham bilde av seg selv i bar overkropp «for sjekke fettprosenten».

Han sendte aldri noe tilbake.

Etter at Idrettspolitikk.no/Josimar delte saken fra Fotbollskanalen/TV4 og Göteborgs-Posten på sosiale medier og spurte om den svenske agenten hadde jobbet for norske spillere, tikket det inn tips fra forskjellige kilder som både navnga agenten og som viste til klubber han hadde vært aktiv i.

En av tipserne viste til en bestemt klubb og slettet meldingen like etter.

Andre ga tips om agentens virksomhet andre steder i Norge.

Historiene Idrettspolitikk.no og Josimar har fått høre er likelydende med det som kommer fram i den svenske avsløringen, og er bekreftet av et titalls kilder i Norge.

Mange norske overganger
Oppførselen til den svenske agenten, som Fotbollskanalen/TV4 og Göteborgs-Posten har gitt kallenavnet «Snapchatagenten», og seksuelle tilnærmelser overfor spillere skal ha foregått over flere år. 

Selv om mange av spillerne har følt et sterkt ubehag, har de likevel opprettholdt kontakten med ham. Mange har fortsatt å bruke ham som agent.

«Snapchatagenten» beskrives som en sosialt oppegående person med stor kjærlighet til fotball. En person med gode fotballanalytiske evner, svært stor arbeidskapasitet og imponerende oversikt over unge fotballtalenter.

I Norge har han hatt flere roller i flere klubber spredt rundt i landet i over et tiår. 

Som agent har han vært formidler ved mange overganger til norske klubber, hovedsakelig svenske spillere til lag på nivå 3, men også til klubber i de øverste divisjonene.

De siste årene har «Snapchatagenten» og hans forretningspartnere stått bak en lang rekke overganger i toppen av svensk fotball. 

Hvert år omsetter selskapet hans for flere millioner kroner, blant annet på grunn av sitt samarbeid med flere klubber i Allsvenskan. 

Selv omtaler han seg som talentspeider, ikke agent – til tross for at han helt åpenlyst har bedrevet agentvirksomhet. Til å hjelpe seg har han flere personer som er registrert som agenter og som dermed formelt representerer spillerne. 

En rekke ulike aktører som har eller har hatt «Snapchatagenten» som mellomledd forteller at de «på papiret» var representert av andre agenter, folk som de hadde null eller svært lite kontakt med.

«Snapchatagenten» er ikke registrert som formidler hos det svenske fotballforbundet (SvFF) eller hos NFF.


Meldinger til unge norske spillere
Vitnesbyrdene fra spillerne Fotbollskanalen/TV4 og Göteborgs-Posten har snakket med relaterer seg til hendelser fra begynnelsen på 2000-tallet og til i dag og de beskriver en person som oppfører seg svært upassende, og en som har gitt dem stort ubehag i ettertid.

«Snapchatagenten» skal ha bedt om svært intime bilder, blant annet «dickpics» og vist svært stor fascinasjon for kjønnsorganer, og han skal ha krevd intime bilder som betaling for å sørge for spilleroverganger.

Til Idrettspolitikk.no og Josimar tegner de norske, unge spillerne det samme bildet av «Snapchatagenten» som kommer fram i avsløringen til Fotbollskanalen/TV4 og Göteborgs-Posten – at de ble gjenstand for meldinger og tilnærmelse, enten ved at de selv fikk bilder og ble bedt om «dickpics» tilbake, eller at de fikk se meldinger sendt til andre unge spillere.

Flere av spillerne som ble offer for denne aktiviteten i Sverige skal ha følt seg avhengige av «Snapchatagenten», følt seg tvunget til å gjøre ting for ham som de egentlig ikke var komfortable med. Alt for å få hjelp til å ta neste steg i jakten på drømmen om en fotballkarriere.

«Jeg ville holde meg på god fot med ham. Han er en god agent, og jeg så andre spillere utvikle seg med hans hjelp. Nå i ettertid angrer jeg på at jeg ikke forsto tidligere at han brukte sin posisjon som agent mot en spiller som ville videre i karrieren», sier en spiller til Fotbollskanalen/TV4 og Göteborgs-Posten.

Mange av spillerne i Sverige har uttalt at de ønsker å snakke om det som skjedde uten å bli navngitt. 

Noen fordi de er redde for at karrieren skal bli negativt påvirket og noen fordi saken er sensitiv på en slik måte at de skammer seg over det som har skjedd.

Fotbollskanalen/TV4 og Göteborgs-Postens skriver at «Snapchatagenten» gjennom årene har hatt roller i mange forskjellige klubber og at oppførselen hans skal ha resultert i at han har måttet forlate flere klubber. 

Til spillerne pakker han inn forespørselen om bilder i resonnementer om spillernes fysiske utvikling og kostholdsråd. Mange av kildene har derfor ikke reagert med det første.

«Jeg tenkte ikke på væremåten hans da. Jeg skjønte ikke hva han egentlig ville. Nå forstår jeg at alt var en invitasjon til noe verre», sier en spiller til Fotbollskanalen/TV4 og Göteborgs-Posten.

Etter det første spørsmålet tar han det et skritt videre. Agenten vil ha mer og insisterer på å få flere og mer intime bilder. Det sier tolv spillere som Fotbollskanalen/TV4 og Göteborgs-Posten har snakket med.

«Jeg følte et press og tenkte at (sende bilder, red.anm.) var det som måtte til for å ta neste steg», sier en spiller.

Josimar/Idrettspolitikk.no har kontaktet «Snapchatagenten» per telefon, SMS og epost – uten å få svar. Fotbollskanalen/TV4 og Göteborgs-Posten har konfrontert ham og fått svar via en advokat. Han nekter for å ha gjort noe galt, og hevder han er utsatt for en svertekampanje.


Har du tips i denne saken? Send epost til Lars Johnsen (lars@josimar.no / reporterlars@protonmail.com) eller Andreas Selliaas (idrettspolitikk@gmail.com)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.