«Dere spiller som ville griser»

Slovenias kvinnelandslag har fått nok av trenerapparatet og forbundsledelsen. I et åpent brev til forbundet, forteller spillerne i detalj om mobbing, upassende språk, diskriminering, rasisme og kroppspress.

Tekst: Sam Kunti
Oversatt av Lars Johnsen

Lara Prašnikar var redd for å ta av seg genseren under treningene til det slovenske kvinnelandslaget. Det samme var Dominika Čonč. De var godt kjent med reglene: Hele laget måtte ha på seg det samme treningstøyet. Det spilte ingen rolle om man følte seg varm eller kald, om man egentlig bare trengte en t-skjorte. Som midtbanespiller med solid erfaring, som til daglig spiller i Levante Las Plantas i Spania, sammenlignet Čonč treningsregime med et diktatur. Prašnikar, til daglig spiss i Eintracht Frankfurt i Tyskland, så på opplegget som «absurd».

Tidligere i år var begeret fullt. Kapteinsteamet, bestående av Prašnikar, Čonč og Mateja Zver fra St. Pölten i Østerrike, satte seg ned med landslagssjef Borut Jarc og fortalte at de hadde fått nok. 

– Vi sto sammen, mot alt, og sa «det her fungerer ikke». Han forsto det til slutt.

Akkurat dette var en mindre hendelse i en rekke stygge episoder som har traumatisert landslagsspillerne. I juli skrev de et åpent brev til fotballpresident Radenko Mijatović der de krevde at forbundet fjernet Jarc og innførte radikale reformer for å bedre arbeidsforholdene før høstens kamper i Nations League og kvalifiseringen til EM 2025. 31 spillere skrev under på brevet.

Mange av anklagene adressert til trenerapparatet og forbundet (NZS) handler om langt mer enn enkelte klager. De handler om «upassende kommentarer fra landslagssjefen», som «dere spiller som...

Du må være abonnent for å lese saken

Josimar er helt avhengig av våre abonnenter for å fortelle historiene fra fotballen som betyr noe. Bli abonnent i dag!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.