135 mennesker døde under derbyet mellom Arema og Persebaya høsten 2022. Mens arenaen i Indonesia rives, etterlyser pårørende sannheten om tragedien.
Tekst og foto: Sébastien Louis
Oversatt av ChatGPT, bearbeidet av Sveinung Berg Bentzrød
Å vende tilbake til Malang føles merkelig. Siden 2017 har jeg besøkt denne byen i Øst-Java-provinsen med nesten 900 000 innbyggere fem ganger. Med en beliggenhet på et platå 500 meter over havet, omgitt av fjell, er det sannsynligvis en av de mest behagelige byene i øygruppen.
Malang er ikke lammet av trafikkork. Den har rundt tjue høyskoler, flere grønne lunger, og ikke minst trendy restauranter og kafeer på rekke og rad i boligstrøket der også Santa Maria-katedralen ligger.
Det kristne bygget er ikke noe særegent syn i Malang. I Indonesia er toleranse ikke bare tomme ord. Øygruppen huser verdens største muslimske samfunn, 86 prosent av Indonesias 280 millioner innbyggere bekjenner seg til denne troen.
Tilslutning til en religion er obligatorisk, og staten gir samme offisielle status til islam, katolisisme, protestantisme, buddhisme, hinduisme og konfucianisme, den siste opprinnelig basert på kinesisk filosofi.
I Malang er det likevel ifølge lokale supportere en annen tro som dominerer, «Arema second religion». I byen finnes bannere mange steder som hyller det lokale fotballaget Arema FC. I tillegg kommer veggmalerier, for ikke å nevne Kampung Biru Arema, et typisk nabolag i byen hvor mange hus er malt i klubbens blå og hvite farger.
Tiden synes likevel å ha stoppet her, som følge av tragedien på Kanjuhuran stadion 1. oktober 2022...