Hun har dømt OL-finale og vært med å bygge opp kvinnefotballen
i Norge. Doktorgraden hennes gir et unikt innblikk bak fotballens kjønnsfasader.
Tekst: Anlov P. Mathiesen
Et langt liv i frontlinjen har brakt Bente Ovedie Skogvang verden rundt. Hun har vært trener, startet eget lag og jobbet for kvinners rettigheter. Dømt toppserie og internasjonale mesterskap. Og OL-finalen i Atlanta 1996 med åtti tusen tilskuere.
– Det har vært veldig gøy å være med på å bryte barrierer. Jeg var den første kvinnen som dømte cupfinale og den første i andredivisjon for herrer. Når man er først så måtte jeg overbevise om at jeg var bedre, løpe fra gutta på testen og kunne reglene bedre enn dem. Det var diskriminering på banen, og i tillegg ble det satt en stopper fra fotballforbundet, som sa nei, du kommer hit, men ikke lenger.
Du har opplevd store endringer?
– Det har vært en enorm utvikling. Siden jeg la opp har jeg vært såkalt Fifa referee observer. Da ser jeg utviklingen i Europa, interessen fra media, det økte publikumstallet. For eksempel i EM mellom Sverige og England, da stadion i Sheffield ble altfor liten. Byen var stappfull og de kunne solgt ut stadion fire ganger. Det var et utrolig sterkt øyeblikk å være der. Men kvinner dømmes og trenes fortsatt av menn og herrefotballnormen er den som styrer hele veien. Det har endra seg, men ennå er det noen barrierer som må brytes, sier hun.
Bak stillheten
Hun tok doktorgraden ved Norges Idrettshøgskole i 2006, med avhandlingen «Toppfotball – et felt i forandring». Den var unik i det at hun klarte å få tilgang på spillere og trenere av begge kjønn, ikke minst skeive toppspillere.
– Mange av mine informanter syns det var problematisk å måtte define...