Føre VAR

I et tilsvar til Pressens Faglige Utvalg høsten 2023 skrev TV 2 at VAR ble innført av Fotballtinget 2020.

Tekst: Lars Johnsen
Foto: Faksimile tv2.no

Høsten 2023 ble TV 2, av Lillestrøm-supporter Egil Heinert, klaget inn for Pressens Faglige Utvalg for brudd på Vær Varsom-plakaten. Klagen angikk mangel på opplysninger om bakenforliggende forhold, at TV 2 ikke opplyste om sine kommersielle bindinger til Fotball Media AS i kanalens dekning av VAR, i tillegg til to andre punkter i pressens etiske regelverk.

Fotball Media AS er 50 prosent eid av NFF og 50 prosent av NTF, og forvalter rettighetene til norsk fotball. 

PFU-saken ble behandlet i desember 2023, og TV 2 unngikk fellelse for brudd på god presseskikk. I tilsvaret til PFU-klagen skrev TV 2 følgende:

«Innføringen av VAR er, som vist nedenfor, en beslutning fattet av fotballens organer, og det var en betingelse for rettighetsavtalen at TV 2 påtok seg ansvaret for den tekniske produksjonen av VAR.»

«Som vist nedenfor» i tilsvaret henviser til anbudsdokumentet fra Fotball Media AS der det står:

«The NFF Congress in 2020 approved the introduction of Video Assistant Referee (VAR) as a strategic initiative for 2020-2023.»

Setningen i anbudsdokumentet viser til Fotballtinget i mars 2020, der tingsalen vedtok NFFs strategiplan.

VAR ble ikke vedtatt innført av Fotballtinget, men ble nevnt i to underpunkter i ett av totalt 21 temaområder..

* Sammen med toppklubbene og rettighetshaverne vil vi starte en utredning med mål om å etablere VAR i Norge i planperioden.»

*Vurdere å etablere VAR i norsk toppfotball.

I forbindelse med artikkelen Mur av taushet stilte vi dette spørsmålet til Knut Kristvang, daglig leder i Fotball Media AS:

Hvordan kan det ha seg at Fotball Media skriver «The NFF Congress approved the introduction of VAR» når den endelig beslutningen først ble tatt ett år senere?

«Det som står om VAR i anbudsdokumentet, er ment som informasjon til kjøpere/budgivere av visningsrettighetene, om at VAR kan bli tatt i bruk i avtaleperioden 2023-2028. Henvisningen til Forbundstinget er jo ikke at VAR er vedtatt innført der. Tilslutningen fra Forbundstinget er knyttet til VAR som strategisk initiativ i perioden 2020-2023, med vurdering og mål om å etablere VAR for den kommende perioden. Selve beslutningen kom senere (i 2021), og det var først etter den beslutningen at arbeidet med selve implementeringen av VAR i Eliteserien startet», svarte han.

Vi har stilt dette oppfølgingsspørsmålet til Kristvang:

I sitt tilsvar til en PFU-klage fra høsten 2023, skriver TV 2  «Innføringen av VAR er en beslutning fattet av fotballens organer» og refererer nettopp til teksten i anbudsdokumentet fra høsten 2020, at «The NFF Congress in 2020 approved the introduction of Video Assistant Referee». TV2 har åpenbart forstått anbudsteksten slik at VAR allerede var innført av fotballens organer da anbudet gikk ut høsten 2020. Men det endelige vedtaket ble ikke fattet før ett år senere.
Hva er din kommentar?

Kristvang har foreløpig ikke svart.

«TV2 ønsker innføring av VAR»
Da NTF avholdt eiermøte 18. oktober 2021 ble det i forkant sendt ut et fire siders dokument til NTFs medlemsklubber. I dokumentet kan vi lese dette:

«TV2 ønsker innføring av VAR i den kommende medieperioden og forventer at det vil gi norsk fotball en ny dimensjon, samt nye kommersielle muligheter. UEFA/FIFA har forhåndsgodkjent løsning presentert av dem. Som mediepartner tilbyr TV2 en delfinansiering av sentralisert VAR-løsningen.»

«På bakgrunn av tidligere dialog i fotballen og TV2 sitt ønske er det opprettet en arbeidsgruppe som har utført et forprosjekt for VAR i Eliteserien (og Toppserien).»

I medieavtalen mellom TV 2 og Fotball Media AS, som Josimar har fått delvis innsyn i, står det at partene «skal samarbeide om å utvikle kommersielle flater tilknyttet VAR for å bidra til kostnadsdekning, for eksempel second screen-løsninger.»

Second screen-løsninger betyr todelt skjerm, der man kan ha ett bilde på dommeren og fotballkampen og ett annet der det vises reklame.

Én type kommersiell variant har vi sett i Australia der VAR-pausene i landets toppliga ble presentert av McDonald’s. I fjor ble logoen til Altibox vist på TV 2-skjermen mens dommerne foretok VAR-sjekk.

«Initiativet til innføringen av VAR kommer fra fotballen»
Vi tok kontakt med TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen for å høre om hvorfor TV 2 ønsket VAR, slik NTF skriver, og hva som ligger «ny dimensjon» og «nye kommersielle muligheter».

I tillegg ønsket vi klarhet i om det er noe hold i argumentet, som både klubber og NFF nå bruker, om at klubbene løper en risiko for å måtte dekke en betydelig del av TV 2s investering ved en eventuell avvikling av VAR. 

Jansen Hagen hadde ikke vært del av forhandlingene i medieavtalen, og kjente ikke til detaljene. Vi sendte spørsmål til TV 2 per epost og fikk svar fra organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Lene Eltvik Vindfelt.

– Initiativet til innføringen av VAR kommer fra fotballen. TV 2 ville selvsagt levere et tilbud som svarte best mulig på hva fotballen vil, men beslutningen om innføring er fotballens egen. 

– Blant kravene i utlysningen var også mulig leveranse av VAR, og vi presenterte en løsning som vi mener ivaretar hensynet til både de som spiller og de som ser på.

– Som mediepartner er vi i TV 2 naturligvis opptatt av å utnytte både det redaksjonelle og kommersielle potensialet i rettighetene. Men kommersielle muligheter må ikke gå utover seeropplevelsen. Det vil jo undergrave produktet i lengden. 

– Dersom VAR avvikles i avtaleperioden, vil dette være noe som partene i avtalen, altså TV 2 og Fotball Media, må løse sammen.

Det siste tilsvarer det Lise Klaveness uttalte til Josimar i artikkelen To fortellinger, publisert 21. mars, selv om NFF i sine offisielle presentasjoner bruker argumentet om at klubbene kan måtte bære store kostnader ved en avvikling.

I svaret skriver Eltvik Vindfelt at «kravene i utlysningen [fra Fotball Media AS] var også mulig leveranse av VAR». Da TV 2 svarte på Egil Heinerts PFU-klage høsten 2023, skrev de derimot at det hadde vært en betingelse for medieavtalen at TV 2 kunne levere den tekniske VAR-løsningen.

– I utlysningen fra november 2020 står det at VAR-leveranse er en del av produksjonskravene og dermed en betingelse for tildeling av rettighetene. Det står også at rettighetshaver ikke har fattet endelig beslutning om å innføre VAR, og at det derfor er snakk om en mulig leveranse. Beslutningen om å innføre VAR ble tatt i november 2021, nesten ett år etter at avtalen ble inngått, svarer Eltvik Vindfelt.

Når TV 2s kommunikasjonsdirektør skriver «beslutningen om å innføre VAR ble tatt i november 2021, nesten ett år etter at avtalen ble inngått» motsier hun det kanalen skrev i PFU-tilsvaret, at «innføringen av VAR er en beslutning fattet av fotballens organer» med henvisning til anbudsdokumentet fra høsten 2020 som refererte til Fotballtinget i mars 2020.

I anbudsdokumentet, som Josimar i sin helhet sitter på, står det ingenting om «at rettighetshaver ikke har fattet endelig beslutning om å innføre VAR» eller at det er snakk om «mulig leveranse».

I utdraget fra medieavtalen mellom Fotball Media AS signert i desember 2020 som Josimar har fått delvis innsyn i, finner vi følgende punkter:

*TV 2 skal på oppdrag fra NFF innføre og drifte VAR (…)
* Partene skal i fellesskap jobbe med implementeringen av VAR i norsk fotball.

Hele utdraget fra medieavtalen kan leses her:


Stille på Ullevaal
Eiermøte i NTF 18. oktober 2021 ble avholdt digitalt. Av de 16 klubbene i toppdivisjonen, var bare Lillestrøm imot innføring av VAR

Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball, forklarer at saken først hadde blitt tatt opp på fysisk daglig leder-møte, der NFF hadde vært til stede og presentert saken. Deretter ble saken drøftet i NTF-styret ettersom NFF ønsket NTF-styrets og NTF-klubbenes syn.
NTF-styret besluttet å støtte en innføring av VAR, til endelig beslutning i eiermøtet.

I dokumentet sendt ut i forkant av eiermøtet står det, som aller siste setning, står det at «NFF sin administrasjon ønsker VAR og administrasjonen har nødvendige fullmakter til gjennomføring».

– Det er riktig at NFF administrativt ønsket VAR. Det er feil at de hadde de nødvendige fullmakter. På daglig leder-møtet, i NTF-styret og i eiermøtet ble det kommunisert at NTF blir rådført og at det er NFF som eier konkurransen og VAR er en del av konkurransen, skriver Øverland i en epost.

«Konkurransen» betyr Eliteserien, som NFF i likhet med resten av seriestrukturen forvalter. 

Det var en utredning Fotballtinget i 2020 hadde tatt stilling til. Denne utredningen var ifølge NFFs generalsekretær Karl-Petter Løken underlaget da NFF-styret innførte VAR 1. november 2021.
Josimar har bedt om en kopi av av denne utredningen, men den har vi ikke fått på bakgrunn av at NFF «ikke deler underlaget til styresaker».

Vi har sendt oppfølgingsspørsmål til Løken, men fått til svar at «kommunikasjonsavdelingen vil svare». Også en rekke styremedlemmer i NFF har sendt oss til samme avdeling. Selv etter gjentatte purringer, har vi tilgode å motta noe svar fra kommunikasjonsavdelingen på Ullevaal.

Løken uttalte også på NRK Debatten 21. mars at NFF-styret i forkant av vedtaket om innføring av VAR hadde forhørt seg med Lovkomiteen om at styret hadde mandat til dette. Lovkomiteen har sendt oss videre til konkurranseavdelingen og juridisk avdeling. Ingen av dem har svart oss.

Vi har også gjentatte ganger bedt om å få se protokollen fra styremøtet der VAR ble vedtatt av NFF-styret. Uten å få svar.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.