Hodesterk

Er fotballforståelse noe man bare har, eller kan det trenes opp?

Tekst: Trond Ola Tilseth

Det er et godt fotballhode på hun der». «Enn at han så den åpningen!». «Hun er lagets dirigent.»

En ting er å ha en følsom venstrefot. Noe helt annet er med ryggen til å vite hvor de tre nærmeste medspillerne er, skjønne hvilken retning motspilleren kommer til å bevege seg før han vet det selv, eller oppfatte i en møljetrang situasjon at tidspunktet for en dødelig gjennombruddspasning er nå!

Noen snakker om «blikk», at spillere er «kloke», eller at de er «helt rå til å lese spillet».

Men hva er egentlig god fotballforståelse? Hva er forskjellen på det som skjer inne i hjernen til den som har «blikket» sammenlignet med arbeidsmauren som ikke har det?

Det har forskerne Jan Arvid Haugan og Frode Moen ved NTNU prøvd å finne svar på.

Nylig fikk de publisert sin forskningsgjennomgang i det prestisjefylte vitenskapelige tidsskriftet Frontiers in Psychology. 

– Oppfattelsen blant både trenere, spillere og publikum er typisk at god fotballforståelse er noe medfødt. Enten har man det, eller så har man det ikke. Men vi mener at slike evner kan trenes opp og utvikles over tid, sier NTNU-professor Jan Arvid Haugan.

Du må være abonnent for å lese saken

Josimar er helt avhengig av våre abonnenter for å fortelle historiene fra fotballen som betyr noe. Bli abonnent i dag!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.