Josimar 6/2012

Den europeiske ligasesongen 2012/13 er rett rundt hjørnet og for Josimar-abonnentene er det flere gode nyheter: I løpet av de fire neste månedene vil du motta fem utgaver. I denne utgaven, som vi sender til abonnentene mot slutten av neste uke, får du servert følgende ni-retter:

Ikke bare går det dårlig på banen, utenfor matta er ståa enda dystrere for Fredrikstad fotballklubb. For noen år siden så fremtiden lys ut: Klubben, byen og supporterne skulle få et eget stadion. Men det nye anlegget på Kråkerøy er i ferd med å ta knekken på klubben. Utgifter opp mot 18 millioner kroner i året i stadionleie – og det på en stadion de eier 0.7 prosent av. Hva skjedde med gaven? Er klubben blitt lurt av lokale forretningsfolk? Alt er ikke ille bra i FFK lenger. Nå er det bare ille, rapporterer Lars Johnsen og Erlend Vågane.

Eivind Bisgaard Sundet har skrevet et tankevekkende essay, ”Jeg savner Romania”,  om de som lever på utsiden av samfunnet, om de som virkelig trenger et avbrekk fra hverdagen. Og fotballen har den egenskapen at det er en felles arena – både for presten og fanten.

”Mino Raiola ble ikke Mina Raiola før han møtte Zlatan, på samme måte som Zlatan ikke ble Zlatan før han møtte Mino”, skriver Lars Sivertsen i et stort portrett om den storkjeftede, korpulente pizzabakersønnen som er blitt en av fotballens mest innflytelsesrike personer.

Benjamin Yazdan debuterer som Josimar-skribent med et essay om fotball, moral og Albert Camus, tidenes nest yngste nobelprisvinner i litteratur. Det franske  intellektuelle fyrtårnet er blant annet kjent for dette sitatet: ”Jeg har fotballen å takke for alt jeg med den største sikkerhet vet om moral og forpliktelser.”

Libya har nettopp gjennomført sitt første frie valg etter 40 år med diktatur. En liberal allianse vant valget og skal danne regjering. Men historien til Marius Lien handler ikke om det, den beskriver fotballens vilkår under Muammar Gaddafis terrorvelde. Under lesningen av teksten måtte vi flere ganger klype oss i armen; har dette virkelig skjedd? Helt sentral i denne artikkelen er Saadi Gaddafi, som var president i det libyske fotballforbundet, lagkaptein, fuss i alt og straffeskytter i Tripoli-klybben Al-Ittihad. Å ikke sentre til Saadi på trening kunne føre til at lagkameratene fikk det hemmelige politiet på døra midt på natten. Men var det skummelt å være lagkamerat med Saadi, så var det enda verre å være motspiller.

Hørt om Horacio Cartes fra Paraguay? Ikke det. Det er i hvert fall en mann som er meget kjent for amerikansk etterretning… I mange år skal han ha vært helt sentral i narkotika-virksomheten i landet, men nå kan Cartes bli Paraguays nye president. Han er allerede president i fotballklubben Club Libertad. En mønterklubb på mange måter, kan Johan Jensen fortelle oss, men med en høyst tvilsom velgjører.

Spania har vunnet tre mesterskap på rad og er fotballens nye ubestridte supermakt. Men spansk klubbfotball befinner seg med begge beina midt i den økonomiske krisen som preger landet. Hele 20 klubber i de to øverste divisjonene risikerer å gå konkurs. Stian Thelen har snakket med de fremste ekspertene om spansk fotballøkonomi – bildet de tegner er mildt sagt dystert for verdens beste fotballnasjon.

Italiensk og tysk politi fulgte etter noen dopdealere og snublet over de mest omfattende kampfiksingsskandalene europeisk fotball har sett. Andreas B. Høyer gir deg en grundig innføring i hva som har skjedd, hvordan det kunne skje og hvorfor fotballen står overfor sitt største problemet noen gang. Fotballen befinner seg i en eksistensiell krise – men vil de rette innstanser ta problemet på alvor?

Hvis du bare så de to første rundene av Europamesterskapet i sommer, ville du har konkludert med at Robin van Persie er en ubrukelig spiss, at Christiano Ronaldo var nesten like dårlig og at Andrei Arsjavin var Europas beste spiller”, skriver Simon Kuper i kronikken der han forteller at managere skal løpe, ikke kjøpe de spillerne som skinner under store mesterskap.

Bladet blir sendt til våre abonnenter torsdag 2 august, og vil være i postkassen 3-5 virkedager etter det.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.