Politi og «røvere»

I Sverige er det ikke motstandernes risikosupportere vanlige tilskuere frykter, men politiets fremferd med batonger og pepperspray. Er vi på vei dit i Norge?

Tekst og foto: Lars Johnsen

Opptoget av Lillestrøm-supportere på vei fra sentrum til Åråsen virket flere kilometer langt. Unge menn i balaklava gikk først, etterfulgt av et tverrsnitt av byens befolkning – unge og voksne supportere i Lillestrøm-drakter, tenåringer med spenning i øynene, fedre hånd i hånd med sønner og døtre, og pent kledde fruer. 

Det gynges og synges. Det blusses, fyres av røykbomber og «bangers».

Politiet fulgte med, men var verken spesielt synlige eller aggressive.

Noen Vålerenga-supportere hadde tatt toget fra Oslo S tidlig denne morgenen, og blitt fraktet tilbake til hovedstaden av politiet. I forståelse med arrangører og politi, skal Vålerenga-supportere holde seg unna Lillestrøm på derbydagen og reise direkte til Åråsen med buss eller bil.

Noen uker tidligere hadde Rosenborg gjestet Åråsen, og RBK-supporterne hadde opptog mot stadion fra en pub i sentrum. 

Et stort antall politibetjenter var på vakt i Lillestrøm, det var kommandobiler, helikoptre og droner, for å holde supporterskarene, som hadde samlet seg på hver sin pub i to parallellgater som flettes sammen i retning Åråsen, fra hverandre.

En RBK-supporter klatret på panseret til en politibil og kastet bluss mot Lillestrøm-supporterne. Lillestrøms «supporter liaison officer» (SLO), personen som er bindeleddet mellom supportere, fotballklubber og sikkerhetsmyndigheter, ble peppersprayet i ansiktet av politiet. 

«Det sier kanskje litt om politiets mangel på kunnskap. SLOer går med synlige skilt», uttalte Inge Braa, leder i Kjernen da Josimar omtalte saken i oktober i fjor.

Du må være abonnent for å lese saken

Josimar er helt avhengig av våre abonnenter for å fortelle historiene fra fotballen som betyr noe. Bli abonnent i dag!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.