Seriestart i Toppserien

Kvinnenes øverste divisjon sparkes i gang denne helga, og serien er nå et rent storbyfenomen. Er dette fremtiden? Helst ikke, sier Turid Storhaug i Agder fotballkrets.

Tekst: Marius Lien

Trondheim har Rosenborg. Bergen har Brann, Arna-Bjørnar og Åsane. Stor-Oslo har Vålerenga, Lyn, LSK Kvinner, Stabæk, Kolbotn og Røa. Og det er det. Klepp er borte, mens Grand Bodø har blitt til Bodø/Glimt og spiller på andre nivå. Der finnes også klubber fra Rogaland, Møre og Innlandet. Østfold og Agder derimot, to kretser med tunge fotballtradisjoner, har sine høyeste lag på tredje nivå.

Er dette noe dere snakker om i Agder, Turid Storhaug?
– Nå var det fotballting i helga, og der var det debatt om omlegging av seriesystemet på nivå to og tre, sier Storhaug.

Hun er styreleder i Agder fotballkrets, avtroppende styremedlem i Start og dessuten tidligere toppspiller for blant annet Klepp og landslaget. Debattene hun snakker om endte med enighet om å gå fra ti til tolv lag i 1. divisjon og fra 3×10 til 2×12 lag i 2. divisjon. 
– Men den store debatten gikk på om fire eller fem lag skulle rykke opp til andre divisjon. De store, ressurssterke klubbene vil satse på jentene. Det er en ønsket utvikling, på grunn av ressursene de besitter, merkevaren og stadionfasilitetene. Men de stanger hodet i veggen fordi nåløyet for å rykke opp er så lite. De opplever at jentene flytter til storbyene.  Det var blant annet Sandefjord og Strømsgodset som snakket om dette, sier Storhaug.

HØR: Josimar var til stede på Fotballtinget 2024, som er tema i første episode av podcastserien Jennings

LES: 777 Partners, selskapet som ønsker å kjøpe Everton, har drevet forretning med russiske oligarker knyttet til Vladimir Putin

Støtt kritisk og uavhengig fotballjournalistikk. Abonnement fikser du HER.

I Agder har man opplevd at jentene drar til Rogaland eller Oslo om de har ambisjoner. Men Storhaug har også vært med å starte opp Start kvinner og ser at det nå er en endring på dette.
– Jeg bor i Mandal, og jeg ser at byen er veldig stolt av jentene som spiller for Start. Vi har fått det sånn at jentene også kan drømme stort.

Men det skjer først nå. Har Start vært trege? 
– Det er en historie som går langt tilbake. Det har vært uenighet mellom de aktuelle klubbene om hvordan dette skulle skje. Det var snakk om Amazon Grimstad en stund, det ble ikke noe av. Til slutt endte Gimletroll og Randesund opp med å satse på Start, sier hun, om to av de store breddeklubbene i Kristiansand.

Start rykket opp til 2. divisjon i år, på bekostning av nettopp Sandefjord.

Hvordan vil du beskrive statusen til Starts kvinnelag i klubben? 

– Jeg opplever at jentene har en veldig stolthet til drakten. De ser på seg selv som toppidrettsutøvere, og de beste jentene har nå valgt å bli i regionen. De har en ung, flink kvinnelig trener, Isabella Hayes Sundby, som jeg tror har klart å trykke på mange rette knapper, sier hun. 


Men Agder er som kjent mer enn Kristiansand.
– Vi har to andre flotte klubber i samme divisjon. Arendal og Amazon Grimstad. Spesielt Amazon har en stolt historie, det blir utrolig gøy å ha tre klubber som skal kjempe i lokaloppgjør, og det ligger an til å bli jevnt blant disse tre. Jeg håper vi kan se fotballfester disse dagene, med masse oppmerksomhet og folk på tribunene. Men på sikt skulle vi gjerne hatt et lag fra Agder på øverste nivå, sier hun.

Utviklingen er symptomatisk: Amazon, som ifølge enkelte historieframstillinger spilte tidenes første fotballkamp for kvinner i Norge, har vært en toppklubb for kvinner, uten å ha hatt noe herrelag. De rykket nylig ned fra 1. divisjon. Start, som tidligere aldri har hatt kvinnelag, rykket opp fra 3. divisjon.

Klepp var i Toppserien for to år siden. Nå møter de Start og Arendal to nivåer lenger ned. Er det noen fremtid for klubber som Klepp i toppen?
– Det er jo min barndomsklubb, jeg har vært der hele mitt liv, og synes det er litt trist at de er nede i 2. divisjon. Det som er Klepps utfordring er at de ligger geografisk midt mellom Viking og Bryne. Som har en større merkevare og andre ressurser å spille på enn en liten klubb. Men framtid? Ja, jeg tror det, hvis du gjør de riktige tingene. Kolbotn er et eksempel, de rykker nå opp i toppserien igjen. De har ikke noen sterk merkevare, de har definitivt ikke gode stadionfasiliteter, men er veldig flinke til å utvikle fotballspillere, sier Storhaug. 


Hun forteller at Agder relativt sett har færre jentespillere enn resten av landet. 
– Vi ligger etter, og det må vi gjøre noe med. Mange kretser rundt Stor-Oslo har lav jenteandel. Om det skyldes at vi ikke har et topplag … jeg vet ikke. Vi har virkelig ambisjoner om å gjøre noe med det. Agder, Vestfold og Østfold er blant kretsene som ikke har gode nok tall på jentesiden.

Østfold har rykte på seg for å være aller verst. Hvorfor blir det sånn, at noen kretser bare blir hengende etter?
– Det er komplekst. Agder ligger vel dårlig an når det gjelder kvinnelig deltakelse i næringslivet også. Men jeg, som jærbu, skal være forsiktig med å komme med bastante meninger om hvorfor det er slik. Uansett hadde vi ganske mange flere deltakere på det vi kaller jentefotballens dag i regi av NFF Agder i fjor. En all time high. Så det er positive ting som skjer også. Vi fikk i går en uttalelse fra styreleder i fotballgruppa til Farsund og Lista IK, de har hatt veldig stor økning på jentefotballen. Sånn jeg forstår det har de gjort mange ting riktig. Det er ikke ett svar på dette, ingen quick fix, men mange gode ting som må gjøres samtidig for å få det på agendaen. Vi må sørge for at andre regioner enn de tre største byene har topplag, vi kan ikke bare ha en spillerflukt til Oslo, Bergen og Trondheim. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.