Med videodømming forsøker fotballen å jage usikkerheten av banen og nærme seg den objektive sannheten. Men som i samfunnet ellers er det ikke sikkert at mer kunnskap gir bedre beslutninger.
Kronikk av Eirik Tranvåg og Knut Erik Emberland
Dette er en oppdatert versjon av en kronikk som sto på trykk i Morgenbladet i 2018.
Joachim Andersen skåret og Danmark jublet vilt da de tok ledelsen mot Tyskland i åttendelsfinalen i EM. Men den videoassisterte-dommeren (VAR) grep inn og informerte hoveddommer Michael Oliver om at Andersens lagkamerat Thomas Delaney hadde stortåen i offside rett før målet. Dermed ble målet annullert. I det påfølgende tyske angrepet er innlegget fra David Raum ingen trussel for Danmark, før dommeren igjen informeres av VAR – denne gangen om en hands på nettopp Joachim Andersen. Straffe til Tyskland, og Andersen går fra helt til syndebukk på få minutter, takket være VAR.
Er dette et fremskritt for fotballen? Blir fotballen bedre med VAR? Hva betyr bedre? Vi mener VAR er et uttrykk for en trend som man også finner i andre deler av samfunnet: Vår søken etter stadig mer eksakt kunnskap og troen på at dette skal løse problemene våre.
Mange har diskutert VAR de siste årene, med ulike innfallsvinkler. Vår tilnærming er vitenskapsteorien.
Postnormal vitenskap er en vitenskapsteoretisk tilnærming til sammensatte problemstillinger som er sentrale i samfunnet. Uttrykket «postnormal» kan virke forvirrende, og forveksles lett med begreper som «postfakta» og «postmoderne». Men postnormalitet er verken vitenskapsfornektelse eller relativisme. Det er heller et fo...