Mysteriet 777

Flerklubbeier 777 Partners – en amerikansk privat investorgruppe – har en broket historie med å overholde sine finansielle forpliktelser og er involvert i flere kontroversielle rettssaker i USA. Så hvem er de, og hvor kommer pengene fra?

Tekst: Paul Brown og Philippe Auclair
Oversatt av ChatGPT, bearbeidet av Lars Johnsen

Navnet 777 Partners var knapt kjent i fotballverdenen før september 2021, da «det Miami-baserte alternative investeringsselskapet» kjøpte 99,99 prosent av aksjene i Genoa CFC for i overkant av 1,7 milliarder kroner.

Fotball hadde vært en fotnote i listen over aktivitetene – fra kontroversielle høyrentelån uten sikkerhet og lavprisflyselskaper – av gruppen som ble grunnlagt i 2015 av to amerikanske forretningsmenn, Joshua C. Wander og Stephen W. Pasko. De hadde kjøpt en liten andel i Europa League-mesteren Sevilla FC i 2018, og kjøpte 1200 ekstra aksjer to år senere, og økte sin andel i den spanske klubben til 7,5 prosent av kapitalen (*). Og det var det, så langt fotball angikk.

Likevel, på mindre enn to år, har 777, et privat selskap som insisterer på at det ikke investerer andres penger, men bare eiernes, blitt en flerklubbeier bare overgått av en håndfull operatører som Abu Dhabi-kontrollerte City Football Group når det gjelder dybden og bredden av investeringene i klubbfotball.

Sevilla var prøvekaninen, Genoa CFC springbrettet. En gigant i brasiliansk fotball, Vasco da Gama, ble en del av 777-porteføljen i februar 2022. Standard Liège, en bærebjelke i Belgia, ble kjøpt en måned senere. Red Star, en parisisk klubb hvis kultstatus langt overgår sine sportslige prestasjoner, fulgte i løpet av få uker. 777 g...

Du må være abonnent for å lese saken

Josimar er helt avhengig av våre abonnenter for å fortelle historiene fra fotballen som betyr noe. Bli abonnent i dag!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.