Albansk samba

2016 var første gangen Albania kvalifiserte seg til et EM. Da var de fornøyd med å delta. Nå har de skumlere planer - og en brasse på sidelinjen.

Tekst: Michael Yokhin
Oversatt av Håvard Melnæs

Hvor mange ikke-europeiske trenere har ledet europeiske landslag i store, internasjonale turneringer? Du vil trolig klare å nevne en. Luiz Felipe Scolari ble trener for Portugal rett etter at han vant VM-gull med Brasil i 2002, og håpet han skulle lede Portugal til gull på hjemmebane under EM i 2004. Portugal tapte, som noen av dere sikkert vil huske, EM-finalen mot de uventede heltene fra Hellas. Brasilianeren ledet det portugisiske landslaget også under VM i 2006 og EM i 2008, før han dro videre til London og Chelsea.

Dere med A i historie eller som er i fremskreden alder, husker kanskje at en annen brasilianer også har vært trener for Portugal. Otto Gloria (for et navn!) var mannen som guidet laget anført av Eusebio til semifinale i VM i England i 1966.

Linken mellom de to landene er åpenbar. De deler samme språk, noe som gjør det enkelt for brasilianske trenere å kommunisere med portugisiske spillere. De kulturelle forskjellene er små, og Otto Gloria (FOR ET NAVN!) ble nesten ansett som en ekte portugiser etter å ha trent de tre store – Benfica, Porto og Sporting – før han ble ny landslagssjef.

Scolari hadde ikke samme bakgrunn da han ble ansatt, men likte å ta ut brasiliansk-fødte spillere som Deco og Pepe.

De som ikke skygger banen for en diskusjon eller to, vil kanskje argumentere for at ytterligere to trenerpersonligheter bør inn på listen, selv om de strengt tatt ikke kan regnes som ikke-europeiske.

Helenio Herrera ble født i Buenos Aires, men flyttet til den dengang franske kolonien Marokko da han var ti år, og var i praksis fransk. Han snakket perfekt spansk og trente Real Valladolid, Atlético Madrid, Malaga, Deportivo La Coruña, Sevilla og Barcelona f...

Du må være abonnent for å lese saken

Josimar er helt avhengig av våre abonnenter for å fortelle historiene fra fotballen som betyr noe. Bli abonnent i dag!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.