Fotball-fascistene

Strømmen av koblinger mellom fascismen og den kroatiske fotballkulturen ser ikke ut til å avta. Hvorfor? 

Tekst: Marius Lien

Det er uklart når de høyreekstreme elementene begynte å dukke opp i kroatisk fotball. Det var i hvert fall ikke da fire fans ble fengslet for å synge fascistiske slagord under kampen mellom Kroatia og Tyrkia 12. oktober i fjor. Ei heller var det da et fascistflagg fra andre verdenskrig vaiet fra tribunene da Kroatia slo Latvia 5-0 en måned før. Det startet ikke da Dejan Lovren og flere andre spillere ble beskyldt for å synge sanger som hyllet det fascistiske Ustasja-regimet etter å ha gått til semifinalen i VM i 2022.

Heller ikke da Dinamo Zagreb-fans marsjerte rundt i Milano og gjorde nazihilsen før en Champions League-kamp i september 2022. Eller under en av de utallige gangene fascistsanger og bannere har dukket opp på hjemlige ligakamper – slike effekter ble observert på over 50 kamper kamper i den øverste serien i 2023. Det startet ikke da VM-laget i 2018 feiret med fascistsympatisøren Marko Perković, artisten som står bak en rekke sanger og uttalelser som hyller ustasjaene. Heller ikke da forsvareren Josip Šimunić dro i gang en Ustasja-hyllest sammen med fansen etter hjemmekampen mot Island i 2013. Eller en av de mange gangene Davor Šuker, toppscorer under VM 1998, tok bilder ved den staselige graven til Ustasja-lederen Ante Pavelić i Madrid.

Pavelić døde i 1959.

– Det eneste stedet han kunne bli begravet var i Francos Madrid, sier Juraj Vrdoljak, journalist for blant annet BBC, The Athletic og kroatiske Telesport.

Du må være abonnent for å lese saken

Josimar er helt avhengig av våre abonnenter for å fortelle historiene fra fotballen som betyr noe. Bli abonnent i dag!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.