Gangsterball

Narkotikahandel, drap, hvitvasking, dyre klokker, kampfiksing og landslagsspillere som fester med gjengledere. Velkommen til fotball-Sverige.

Tekst: Viktor Asp
Oversatt av Lars Johnsen

1. oktober 2023 endte en kamp i svensk 7. divisjon 23-2. Selv på det laveste nivået i seriesystemet er så store resultater uvanlig, men det var ikke det eneste som skilte seg ut med kampen. Seierssifrene ga akkurat den målforskjellen vinnerlaget trengte for å gå opp en divisjon.

At kampen var fikset var åpenbart. Jeg og en kollega i nettavisen Fotboll Sthlm, hvor jeg jobber, begynte å granske saken. Snart fikk vi tak i dokumenter fra Stockholms fotbollförbund (fotballkretsen. Overs. anm.), der det tapende laget hadde gitt sin versjon av hva som hadde skjedd. Det var forbløffende lesning. Ikke fordi det bekreftet at kampens sluttresultat var påvirket av utenforstående, det var ingen overraskelse for våre redaktører som hadde gransket en lignende sak bare uker før, men fordi det tapende laget skrev om «et trusselbilde» og «ubehagelige mennesker» i kretsen rundt vinnerlaget.

«Det rår en urovekkende usikkerhet i dagens samfunn, og det er vanskelig å forutsi hva folk kan foreta seg», skrev det tapende laget.

Helt riktig: I vinnerlaget fant vi raskt flere spillere med kriminell historikk. Flere av dem er dømt for grove brudd på våpenlovgivningen og hadde ifølge rettsdokumenter vært del av en gjeng som solgte narkotika. Umiddelbart fikk historien en annen, styggere karakter. Dette var ikke bare en historie om hvordan en kamp på laveste nivå ble avgjort, men også om hvordan vold og skremsel påvirket sluttresultatet i en fotballkamp.

Likevel ble jeg ikke overrasket. I min rolle som sportsjournalist har jeg de siste årene fulgt med på h...

Du må være abonnent for å lese saken

Josimar er helt avhengig av våre abonnenter for å fortelle historiene fra fotballen som betyr noe. Bli abonnent i dag!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.