Josimar 7/2012

Tenk deg at du skal bli trener for ditt første a-lag. Tenk deg at dette a-laget ikke er i 5. divisjon, men i toppdivisjonen. For eksempel i La Liga. Tenk deg at dette laget av mange er karakterisert som verdens beste lag gjennom tidene. For Tito Vilanova er dette virkeligheten. Pep Guardiolas assistenttrener har aldri før vært leder for et seniorlag. Å hoppe etter Wirkola blir en tur i parken til sammenligning. Stian Skaar har skrevet en stor profil om mannen som har alt å tape.

”Best i Norge innen 2010, ledende i Norden i 2012 og unike i Europa 2013”. Det var de uttalte visjonene da Vålerenga ansatte Martin Andresen som trener i 2007. De ambisjonene har man ikke vært i nærheten av å oppnå. I stedet virker Vålerenga som en klubb uten en plan: Gjennomtrekk av spillere, bomkjøp på bomkjøp, talenter som blomstrer i andre klubber, spillere uten engasjement og et sviktende publikum. Etter fem år med Martin Andresen som Vålerenga-trener er supporterne lut lei. Lars Johnsen har skrevet reportasjen om hva som skjedde da Andresen ble ansatt og hva som har skjedd etter at han tok over.

Før kunne ikke brasilianske talenter fort nok sikre seg en overgang til Europa. Ikke bare var det sportslig nivået høyere, muligheten til å sikre sin fremtid økonomisk var en annen viktig motivasjonsfaktor. I dag er situasjonen en helt annen. Spillere som Neymar blir i hjemlandet, og Ronaldinho, Fred, Wagner Love, samt utlendinger som Seedorf og Deco, hever alle sin lønn brasilianske klubber. Johan Jensen forteller deg hvorfor stjernene vender hjem til sambafotballens hjemland.

32 år ung vant André Villas-Boas en historisk kvadrupel-triumf i sin første sesong som Porto-trener. I Chelsea derimot, mistet han tidlig garderoben, resultatene uteble og Villas-Boas fikk ikke en gang fullføre sesongen. Nå er portugiseren tilbake i London. ”Tilhengere vil argumentere for at situasjonen i Chelsea var umulig, skeptikere vil si at Villas-Boas fikk servert alt i fanget i Porto”, skriver Lars Sivertsen i portrettet om mannen som hopper etter ’Arry.

”Nye Juventus stadion er eit innovativt innslag i italiensk fotballarkitektur. Anlegget er eigt av heimelaget, det er godt tilpassa publikumsgrunnlaget og har fotball som primærfunksjon. Det er dessutan i takt med samtida – kanskje til og med framtida – med omsyn til teknologiske løysingar”, skriver Even Smith Wergeland artikkelen om den gamle damens nye hjemmebane.

Da John Henry overtok Liverpool ansatte han Damien Comolli som sportsdirektør. Franskmannen er en venn av Billby Beane, mannen bak ”Moneyball”-filosofien. Comolli finleste statistikk fra Opta, og brukte tallene til å sy sammen en tilsynelatende smart overgangspolitikk. Tallene viste at Stewart Downing og Jordan Henderson hadde blant Premier Leagues beste innleggsføtter. Ingen var bedre til å omsette innlegg i mål enn Andy Carroll. Så Comolli kjøpte alle tre. Simon Kuper skriver i Josimar om hvorfor ting gikk galt under Comolli og hvorfor Liverpool-supporterne går en lysere sesong i møte.

Merk deg navnet Jorge Sampaoli først som sist. Mannen som blir beskrevet som Sør-Amerikas nye stjernetrener og Marcelo Bielsa sin arvtaker, vant Copa Sudamericana med La Universidad fra Chile med vanvittig angrepsfotball og et pottetett forsvar. Suksessoppskriften er som følger: ”Å angripe for å vinne og vinne ved å angripe.” Men det viktigste stikkordet er likevel mot, skriver Jonas Giæver i profilen  om mannen som aldri er sett i annet enn treningsdress.

Josimar nr 7/2012 sendes til våre abonnenter fredag 31. August.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.