Josimar 8/2012

Liverpool: Klubben med den stolte historien, de trofaste supporterne og de store ambisjonene har fortsatt til gode å vinne Premier League. Hadde noen sagt det for 20 år siden, ville vedkommende automatisk blitt diskvalifisert i en hver fotballdiskusjon. Men senest i helgen sa Steven Gerrard at det må ”et mirakel” til for at han skal oppleve å vinne seriegullet. Mannen som har fått oppgaven å ta klubben tilbake til gamle høyder er Brendan Rodgers. Om ikke oppgaven var formidabel nok i utgangspunktet, har Liverpool nettopp vært gjennom klubbens verste sesongåpning på over 100 år. Likevel hersker det ikke krisestemning blant supporterne. For Rodgers er en mann med en plan om å spille fotball langs bakken (en slags engelsk versjon av tiki taka), og han gir gjerne ungguttene sjansen. To trekk den jevne Liverpool-supporter synes å støtte. Redaktør Jonathan Wilson i The Blizzard, verdens beste fotballtidsskrift, har skrevet portrettet av Rodgers. Wilson er ikke den eneste som har skrevet om Liverpool i denne utgaven. Liverpool-supporter Arve Hjelseth har skrevet en kronikk om rapporten om Hillsborough-tragedien. Innholdet i rapporten er en skam for FA, en skam for (deler av) media og ikke minst en skam for Storbritannia. Hele 23 år tok det før sannheten kom på bordet. Og for de etterlatte er kampen fremdeles ikke over.

Når Zdenek Zeman en dag setter seg på kontorstolen, fyrer en av mange sigaretter og begynner å skrive på sine memoarer, vil en passende tittel være ”Mitt liv som offensiv”. Mens fotballen som industri blir mer kynisk, kommersiell og kalkulerende, er Zeman en av dem som vil score og underholde. Vi har viet 20 sider av denne utgaven til tsjekkeren. Portrettet er skrevet av Roma-fantast Thomas Høy. Den taktiske analysen av Zemans fotballfilosofi er ført i pennen av Harald Riisnæs, også kjent som mister Fotballanalyse himself.

Josimar har besøkt Carrington, treningsfeltet til Manchester City. Og bak dørene hos den styrtrike klubben sitter det en liten gjeng med nerder – også kjent som prestasjonsanalytikere – som var helt avgjørende for at City igjen vant seriemesterskapet  Les Simon Kupers rapport fra korridorene på Carrington.

Fotball-VM 1978 i Argentina rager høyt på listen over absurde idrettsarrangementer. En diktator kidnapper, torturerer og dreper store deler av sin egen befolkning, og bestemmer seg for å hjelpe folket med ”å flytte fokus”. Med USAs utenriksminister Henry Kissingers velsignelse blir mesterskapet husket like mye for bestikkelser og doping som for Mario Kempes to finalemål mot Nederland.

Johan Jensen har besøkt MLS-klubben Impact de Montréal og opplevd fotballfeberen i hockeyens hjemland på nært hold. Klubben ble i sommer forsterket med italienerne Marco di Vaio og Alessandro Nesta, men klubbens beste spiller er en gammel Tippeliga-kjenning, Patrice Bernier.

Mange sympatiserer med Hamburg-klubben St. Pauli. Forfatter Nils Henrik Smith er ikke en av dem. I dette essayet får alle som liker det røde laget med de brune draktene gjennomgå…

Og nei, vi ikke er ferdige med Fredrikstad Fotballklubb og stadionsaken. Sentrale personer satt nemlig på flere sider av bordet da det ble besluttet at Fredrikstad skulle bytte stadion. Og den store taperen ble Fredrikstad Fotballklubb. Hele historien får du i Josimar.

Husk: Fotball er alt.

God lesning!

Bladet er hos våre abonnenter fra 5. oktober.

 

 

 

 

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.