Krigens arr

«Både før og etter kampene sa vi at disse seirene er for landet vårt, folket vårt, for dem som forsvarer friheten vår. Alle forstår hvor viktig denne seieren er», sa landslagssjef Serhiy Rebrov etter at laget kvalifiserte seg til EM 2024.

Tekst: Andrew Todos
Oversatt av Lars Johnsen

Når «zbirna» – ukrainsk for laget – løper ut på gresset i München for å møte Romania 17. juni har det gått 12 år siden landet var EM-vertskap sammen med Polen. Ti år har passert siden Russland okkuperte Krym og starten på krigen i Donbas, og to år siden Russlands fullskala-invasjon av Ukraina. Etter skuffelsen over å ikke kvalifisere seg for Qatar-VM, er Ukrainas landslag endelig tilbake på den store scenen. Krigens daglige nyhetshjul med sporadiske ukrainske fremganger på slagmarken, nye russiske bombetokter og tilsvarende deprimerende hendelser, skal endelig få en slags pause i sommer. Nå håper hele Ukraina at «zbirna» kan bidra til å løfte innbyggernes humør og håp. I det minste i noen uker.

Fotball under krig
Over halvparten av spillerne som antas å utgjøre EM-troppen har spilt fotball i hjemlandet, i en eller annen form, siden invasjonen i februar 2022. I mai var den andre påfølgende krigssesongen ferdigspilt. Livet fortsetter. Krigen fortsetter.

Det ukrainske fotballforbundet, idrettsdepartementet og lokal militærledelse har jobbet sammen for å sikre at sesongene har kunnet fortsette med minimal risiko. Realiteten av krigstids-fotball har blant annet betydd at noen kamper har blitt spilt bak lukkede dører i «trygge» byer og eller på baner med tilfluktsrom i umiddelbar nærhet. Flere kamper har hatt avbrudd når flyalarmen har gått. 

Du må være abonnent for å lese saken

Josimar er helt avhengig av våre abonnenter for å fortelle historiene fra fotballen som betyr noe. Bli abonnent i dag!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.