Pengene som forsvant

Formiga – nyhetsbrev om internasjonal kvinnefotball

Toppoppgjør på trappene i England, og full sveitsisk krangel om EM 2025. 

Tekst: Marius Lien
Foto: Christian Belgaux

Sveits ødela for Norge flere ganger i 2023, og det verste nederlaget var kampen om å få arrangere EM i 2025. Norge søkte sammen med resten av Norden, men Sveits gikk av med seieren, og den sveitsiske delegasjonen skålte i champagne etter å ha blitt tildelt mesterskapet. Et tungtveiende argument var klimafordelen av å arrangere mesterskapet i et lite land med små avstander og mye tog, med alle de store fotballnasjonene et steinkast unna. Men nå har mesterskapet fått et skudd for baugen, i hvert fall tilsynelatende.

Som en del av budsjettet i den opprinnelige søknaden var en overføring på 15 millioner franc (i underkant av 160 millioner kroner) fra den føderale sveitsiske staten. 10. februar kom nyheten om at staten kutter denne støtten ned til fire millioner franc (litt over 40 millioner kroner). Til sammenligning overførte Sveits hele 82 millioner franc (rundt 900 millioner kroner) til herrenes EM i 2008, som ble arrangert i fellesskap med Østerrike.

Regningen for EM deles. Fotballforbundet tar sin del, staten tar sin og kantonene tar sin. Pengene fra de føderale myndighetene skulle utgjøre en tredjedel av det totale budsjettet, men nå må forbundet og arrangørene tenke nytt. Sinnene står i kok i alpelandet, og også i resten av Europa ses avgjørelsen som enda et ledd i ignoransen kvinnefotballen har lidd under gjennom hele fotballhistorien.

Spørsmålet er nå hvordan arrangørene vil dekke opp det plutselige hullet i budsjettet. Ifølge avisa SRF er Sveits’ fotballforbund lite interessert i å uten videre ta kostnaden selv. Vil det bety at mesterskapet må klare seg med en tredjedel mindre penger enn planlagt? Det spekuleres allerede i om noen vertsbyer og arenaer må ut av arrangementet – planen er at kampene skal spilles i Bern, Zurich, Lausanne, Thun, Basel, Geneve, St. Gallen og Sion.

«Vi forventet noe helt annet enn det de føderale myndighetene nå kommer med, og det skaper store utfordringer for alle», uttalte Katharina Ali-Oesch, rådmann i vertsbyen Thun, til SRF. Hun antydet videre at byen kanskje ville bli tvunget til å trekke seg fra EM, om den statlige støtten uteblir. Også i det sveitsiske parlamentet har krangelen blusset opp, der en egen arbeidsgruppe for mesterskapet er i harnisk etter avgjørelsen. «Helt feil melding til unge jenter som vil inn i idretten», sa Matthias Aebischer, president i arbeidsgruppen, ifølge Goal.Hva mener Norge og Lise Klaveness om saken? Klaveness uttrykte naturlig nok kraftig skuffelse etter at mesterskapet røk for Norden, og nylig ble det kjent at Danmark og Sverige i fellesskap skal søke om EM i 2029 – uten Norge og Finland («Vi forsøker igjen i et samarbeid med Sverige. Det har langt større sjanse enn hvis vi igjen ville være fire land med», sa Danmarks fotballpresident Jesper Møller, som også var Klaveness’ konkurrent og motpart i kampen om plassen i UEFA-styret, og som dessuten har hatt store problemer med å forholde seg til Klaveness’ ønske om åpne organisasjoner og åpne debatter i fotballen).

Men Klaveness vil ikke kritisere Sveits. «Det er vår forståelse at det ikke er to endelige streker under svaret, og at det vil være prosesser som kan endre bildet. Vi forutsetter at Sveits og UEFA lager flotte rammer rundt EM i 2025,» uttaler hun, via epost. Kommentatorer rundt på kontinentet er derimot nådeløse. Sandra Herrera fra CBS-kanalen Attacking Third oppsummerte nyheten slik: «Utrolig skuffende. Fornærmende og respektløst.» 

Årets viktigste kamp?

Chelsea møter Manchester City i kveld, fredag 16. februar, i det mange mener vil bli årets viktigste kamp i den engelske serien. 13 av 22 kamper er spilt, og Chelsea står med ett tap. City har på sin side tapt to, så med seier til de lyseblå vil begge lag stå på 34 poeng og med en sekspoengs luke ned til Arsenal på tredje – som gikk på en uventet smell mot West Ham sist helg. Dette var Arsenals tredje tap for sesongen, og ingen ligamester i WSL har noen gang tapt mer enn to kamper gjennom sesongen. Til alt overmål har tapene kommet mot West Ham og de to andre middelhavsfarerne Liverpool og Tottenham. Altså lag en ligamester må slå.    

Men heller ikke Manchester City – en av få klubber i WSL uten en eneste norsk spiller i troppen – har vært helt overbevisende i det siste. Riktignok ødela de Arsenals sesong ytterligere forrige helg, ved å slå dem ut av FA-cupen etter ha vunnet 1-0 i London. Noen dager tidligere vant nok en gang 1-0, nå mot Tottenham i Ligacupen. Og i forrige serierunde vant de 2-0 mot Leicester, men målene kom i det 82. og 85. minutt. Til sammen illustrerer kampene et nyervervet problem: Manglende effektivitet. City har 27 plussmål så langt, som egentlig er mer enn bra nok, men både mot Leicester og Tottenham var dominansen total, men målene kom ikke. Hvordan blir det da mot jevnbyrdig eller bedre motstand?

Vinnermålet mot Tottenham var et nydelig langskudd fra den japanske stjernen Yui Hasegawa, som mange ble begeistret for under sommerens VM. Hasegawa har Andrés Iniesta som spillemessig forbilde, og på City har hun med tid og stunder funnet seg svært godt til rette i den rollen. Hasegawa faller dypt fra midtbanen for å hente ballen, hun er alltid tilgjengelig som pasningsalternativ framover på banen og slår så godt som aldri feilpasninger selv. Kort sagt – så lenge Hasegawa er i nærheten av ballen har City god kontroll. 

Chelsea er det desidert mest stjernespekkede laget i WSL, der verken Norges kaptein Maren Mjelde eller Sveriges fantastiske keeper Zećira Mušović er i nærheten av førsteelleveren. Men – om Chelsea skulle ha noe svakt punkt er det nettopp i den defensive midtbanerollen. I det siste har engelske Erin Cuthbert og tyske Melanie Leupolz spilt sammen sentralt på midtbanen, men ingen av dem er et utpreget defensivt anker som enkelt kan nøytralisere en potensiell magiker på motstanderens midtbane – altså Hasegawa.

Sam Kerr er skadet, men Chelsea både vet og har råd i slike situasjoner. Colombianske Mayra Ramirez ankom i slutten av januar. Ramirez – stor, sterk, teknisk og et mareritt å møte – har så langt rukket tre kamper for Chelsea. Det første målet kom i cupen mot Crystal Palace sist søndag. Et meget elegant hælspark. Helgens mål, mente mange. 

Chelsea-Manchester City vises på Viasport, og kan også strømmes via FAs egen strømmetjeneste. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.