Trakassering og overgrep i sambalandet

Snart får Norge besøk av Finland i EM-kvalifiseringens første kamp, mens en stor brasiliansk undersøkelse avdekker svært kritikkverdige forhold.

Tekst: Marius Lien

Like før påske presenterte São Paulo-redaksjonen i den store avisa Globo en større undersøkelse av hvordan forholdene var for kvinnelige spillere rundt om i sambafotballens hjemland. Avisens journalist Camilla Alves intervjuet hele 209 spillere fra de tre øverste nasjonale divisjonene. Altså har undersøkelsen et meget solid kildegrunnlag. Hele 52,1 prosent av spillerne har opplevd ulike former for seksuell eller moralsk trakassering – sistnevnte i form av spydigheter og fornærmelser rundt seksuell legning eller generell moral, samt trusler om å «avsløre» spillere som lever som skjulte homofile i det generelt konservative landet.

LES: Hvorfor hevder NFF at Fotballtinget 2020 vedtok å innføre VAR i Norge, når det Fotballtinget faktisk vedtok var en utredning av VAR? Og hvor ble det av utredningen?

HØR: Hibbitt – Episode 3 – Alan Hudson

Den 22 år gamle midtstopperen «Caroline» forteller at hun drømte om å bli profesjonell fotballspiller, men hadde aldri forestilt seg at aggressive overgrep fant sted innenfor idretten – for eksempel ved at trenerne uten videre kommer bort og forsøker å kysse spillerne. 23 år gamle «Létitia» ble forsøkt tatt med til et hotell av klubbpresidenten, mens 28 år gamle «Maria» ble fortalt av en trener hvordan kjønnsorganet hennes burde se ut. Historier om tafsing florerer. 20 år gamle «Larissa» forteller om en trener som kommanderte en form for fysisk trening som innebar at treneren «måtte» berøre spillerens private kroppsdeler igjen og igjen. 29 år gamle «Anne» fikk høre at kontraktsvilkårene ville bli bedre om hun ga nakenbilder av seg selv til treneren.

Trakasseringen skjer overalt. På banen, i garderoben, på bussen, i kantina og på andre fellesområder. Brasil har vedtatt nye lover de siste årene, som tar sikte på å begrense seksuell trakassering. Men det er store mørketall, siden truslene om utestengelse og karrierestopp henger over kvinnene som bærer på sine historier. Og dessuten er det lite som tyder på at det lønner seg å rapportere hendelsene. Færre enn ti prosent av innmeldte saker har fått noen konsekvenser for de mannlige trenerne og lederne. Mange av hendelsene kunne føre til straffeforfølgelse, men trenere og ledere som har gjort handlingene, har ifølge Globo fortsatt i sine jobber – i mange tilfeller har de også rykket opp til høyere stillinger i klubbene.

I sum tegner undersøkelsen et dystert bilde av livet som kvinnelig fotballspiller i Brasil, og bidrar neppe til at flere unge jenter blir fristet til å velge o jogo bonito, når de står ved ulike veikryss på livets landevei. 

Fakta om Finland
Norge fikk ingen enkel gruppe i kvalifiseringen for EM i Sveits 2025. Nederland har vært bedre enn oss i flere mesterskap på rad, og i sommerens VM var Italia nær ved å gå videre fra en tøffere gruppe enn den Norge var i. Siste lag i puljen er Finland, som vi møter i kvalikens første kamp i neste uke.

Laget ligger på 27. plass på FIFAs ranking. Det er en plass foran New Zealand, som utspilte Norge under VM i sommer, og tre plasser bak Sveits, som Norge spilte uavgjort mot i samme turnering. Norge ligger på 16. plass. I teorien skal det være grei skuring for Norge, men finnenes to kamper mot Kroatia i fjor indikerer også at det kan bli tøft. Naboene våre vant 2-0 og 3-0 i de to Nations League-kampene, altså resultater i samme gate som de norske jentene fikk mot samme motstander.

Finnene har aldri kvalifisert seg for VM eller OL, og deltok i et større, internasjonalt mesterskap for første gang i 2005. Da nådde de semifinalen i EM i England, fire år senere kom de til kvarten da de arrangerte EM på hjemmebane, mens i 2013 og 2022 kom de til gruppespillet i samme mesterskap. Historisk har Norge alltid hatt et godt grep om Finland, sist gang finnene vant var i en privatlandskamp i 1982. Siden den gang har lagene spilt mot hverandre utallige ganger, stort sett med norsk seier, men i Finlands gylne periode i perioden 2005-2010 ble det et par uavgjort.

Finlands tropp har i det siste utelukkende bestått av spillere fra ikke-finske klubber. To av jentene i forsvarsfireren har for eksempel tjent til livets brød i NWSL – Natalia Kuikka fra Chicago Red Stars og Elli Pikkujämsä fra Racing Louisville. Det betyr at disse er vant til å møte angripere på samme nivå som Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg. Midtbanen styres av nummer 10 Emmi Alanen, som spiller for svenske Kristianstads DFF, som kom på sjette plass i fjorårets Damallsvenskan. På topp spiller som regel Sanni Franssi en viktig rolle – selv om hun på klubblaget Real Sociedad (som for tiden ligger nøyaktig midt på La Liga Femenino) ofte spiller midtbane.

Det indikerer at Finland ikke nødvendigvis alltid går veldig offensivt til verks. Laget sjonglerer mellom ulike formasjoner, og går ikke av veien for å mønstre en femmer bakerst – om det trengs, mot tøff motstand. Altså er det all grunn til å tro at Norge vil ha ballen mye i denne første EM-kvalifiseringskampen, som bør trekke godt med folk til Ullevaal, fredag 5. april klokka 18:00. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.