VM 2026 – trygt for publikum?

VM i fotball 2026 skal arrangeres i USA, Canada og Mexico. USA har opplevd en voldsom økning i masseskytinger de siste årene, og mange frykter at våpenvolden vil prege neste VM.

Tekst: Marius Lien

38 år gamle Francisco Oropeza pleide å skyte på blink med rifla si, ute i hagen i det tettbygde strøket utenfor Houston. I april i fjor gikk en av naboene bort til gjerdet. Det var i 11-tida på formiddagen og naboen spurte: Hey, kan du ikke droppe den skytinga, vi har en baby inne som ikke får sove? 

Oropeza svarte ved å marsjere inn i nabohuset, der 10 mennesker befant seg, og skyte fem av dem. En av dem, en åtte år gammel gutt, to av dem kvinner som ble funnet liggende oppå et barn som overlevde – de hadde forsøkt å beskytte barnet, og lyktes. Ingen av naboene tok notis av det som skjedde, for her skyter folk i hytt og vær hele tiden. «Folk skyter i bakgårdene, etter at de har drukket alkohol, mennene tar med seg våpen på houseparties og skyter i bakken», sa beboeren Vianey Balderas til Texas Tribune etter hendelsen.

Denne hendelsen har ingenting med fotball å gjøre. Likevel er mange bekymret for at en eller flere skyteepisoder vil finne sted under VM. Alle de ni delstatene som skal arrangere kamper under VM om snaue to og et halvt år opplevde flere masseskytinger i 2023: California, Pennsylvania, Georgia, Florida, Massachusetts, Texas, New York, Missouri og Washington. Illinois var delstaten med flest masseskytinger i 2023. De neste seks plassene på denne listen dekkes av arrangørbyer for VM.

Sport og skyting
Sammenhengen er åpenbar. Delstatene med færrest restriksjoner i våpenlovgivningene opplever flest masseskytinger per innbygger. Det er flere våpen enn det er i...

Du må være abonnent for å lese saken

Josimar er helt avhengig av våre abonnenter for å fortelle historiene fra fotballen som betyr noe. Bli abonnent i dag!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.