VM-blogg: Josimars utvalgte

Førsteellever

(Formasjon: 3-3-1-3)

Tekst Jonas Giæver og Arilas Berg Ould-Saada
Utvalg Jonas Giæver, Arilas Berg Ould-Saada, Håvard Melnæs og Frode Lia

Keeper

Guillermo Ochoa
Alder: 28 år
Landslag: Mexico
VMs beste keeper så langt er klubbløs. Méxicos sisteskanse har spilt ut kontrakten i franske Ajaccio, men har fanget oppmerksomheten til en rekke europeiske klubber i løpet av gruppespillet. Leverte en spektakulær kamp mot Brasil – kanskje turneringens beste enkeltmannsprestasjon. Har så langt kun sluppet inn ett mål, og på et México-lag som har imponert mange, kan Ochoa være det lille ekstra som skal til for å nå skikkelig langt.

OddsForsvar

Rafael Márquez
Alder: 35
Landslag: México
I kvalifiseringen var Méxicos forsvar under enhver kritikk, men i dette sluttspillet har de låst igjen buret. Mye takket være Rafael Márquez som er kaptein for fjerde mesterskap på rad (VM-rekord) for ”El Tri”. Bruker alt han har av rutine til å oppfatte situasjoner raskere enn de rundt seg, og går i krigen for å forsvare eget mål. Sammen med Maza Rodríguez og Hector Moreno samt keeper Memo Ochoa har Márquez kun sluppet inn ett mål i gruppespillet. I tillegg var det nettopp Márquez som stanget México i ledelsen mot Kroatia og sikret på mange måter avansement til åttendedelsfinalen med sitt spill på begge deler av banen.

Gary Medel
Alder: 26
Landslag: Chile
Chile har kanskje markert seg mest offensivt i dette mesterskapet, men bakover har Medel vært solid. Til tross for mangelen på høyde har Medel vært en bærebjelke i et Chile-lag som sendte Spania ut av mesterskapet. Er flink til å sette i gang spillet bakfra og har blitt en slags playmaker i forsvar for Chile. Duellsterk, flink til å ta de enkle valgene og kaster seg ikke lenger inn i alle taklinger. Medel har kanskje ikke blitt lagt like godt merke til, men er minst like viktig som Alexis Sánchez eller Arturo Vidal.

Pablo Armero
Alder: 27
Landslag: Colombia
Det tok Armero kort tid til å gjøre seg bemerket i dette mesterskapet. Scoret colombianernes første mål i mesterskapet mot Hellas og har siden imponert med sin dynamiske spillestil. Durer opp og ned venstrekanten som en Duracell-kanin og tilbyr Colombia bredde i den offensive spillet med sin overlapping. Forlater til tider veldig store rom når han går fremover, men er kjapt tilbake og rydder opp i egne feil. Tilbyr Colombia en masse entusiasme og energi på kanten så vel som i de fantastiske målfeiringene colombianerne har vartet opp med i dette mesterskapet.

Midtbane

Celso Borges
Alder: 26
Landslag: Costa Rica
Norgesvennen Borges har vært hjertet for et Costa Rica som har prestert over all forventing. I trener Jorge Luis Pintos 5-3-2-formasjon er det Borges som har oppgaven å lime sammen hele laget. Dette har han gjort til perfeksjon i gruppespillet og har vært en viktig brikke for costaricanerne. Løper utrettelig på midtbanen til Costa Rica og har mye av æren for hvor dynamiske ”Los Ticos” har vært i begge ender av banen. Tilbyr også målfarlighet med det giftige høyrebeinet.

Offensiv midtbane

James Rodríguez
Alder: 22
Landslag: Colombia
Det var ventet at Rodríguez skulle få mye ansvar grunnet skaden til Radamel Falcao. Det ansvaret har han tatt og dominert for et Colombia-lag som har lekt seg til åttendedelsfinalen. Som en maestro har han orkestrert det offensive spillet til Colombia som har scoret nest flest mål i gruppespillet (Nederland har flest). Finner rom mellom forsvarslinjene til seg selv eller en medspiller, og bruker det gudbenådede venstrebeinet til å tre igjennom eller avslutte selv. Har imponert stort med både teknikk og overblikk. Er sammen med Lionel Messi den eneste som har scoret i alle gruppespillskampene.

Mathieu Valbuena
Alder: 29
Landslag: Frankrike
Kanskje VMs mest undervurderte spiller. Frankrikes trolig viktigste offensive spiller har vist seg fram på den største scenen. Hans unike spillerprofil kompenserer for mangelen på zidanesque spillere i det franske laget, som så langt ser svært sterke ut. Serverer medspillerne med sin silkemyke høyrefot – enten det er på dødball, innlegg eller gjennombruddspasninger. Det er en grunn til at han ble spart i den siste gruppespillskampen.

Fri rolle

Lionel Messi
Alder: 27 år

Landslag: Argentina
Denne plassen var reservert til Karim Benzema etter runde to, men Messis prestasjoner i siste gruppespillskamp mot Nigeria gjorde det umulig å vrake ham. Har så langt notert seg for fire scoringer, deriblant to kliniske distanseskudd og et vakkert frispark. Bærer for øyeblikket Argentina på egenhånd, og det er akkurat det man forventer av han. Det verste er at han fortsatt er langt fra toppform.

Spissrekke

Neymar
Alder: 22 år
Landslag: Brasil
Brasils største stjerne var kanskje den spilleren man også hadde størst forventninger til foran mesterskapet, og Barcelona-angriperen har levert varene. Er toppscorer i mesterskapet med fire mål, sammen med Messi og Müller. Lyser opp et ellers tamt Brasil-lag med teknikk, rykk, uforutsigbarhet og fantastiske avslutninger. En unik driblekunstner, som dessverre har blitt sjelden vare på Brasils landslag.

Karim Benzema
Alder: 26 år
Landslag: Frankrike
Endelig har Benzema sett ut som en spiss i verdensklasse. Han er alt for årets Frankrike-lag. Står for øyeblikket med «bare» tre scoringer, men kunne vært oppe i seks med litt marginer på sin side. Tar rollen som både skarpskytter og tilrettelegger, og ser ut til å være i bedre fysisk form enn noen gang. Real Madrid har ingen grunn til å kaste millioner etter en superspiss hvis dette fortsetter.

Arjen Robben
Alder: 30 år
Landslag: Nederland
Han har vært god lenge, men aldri så god som denne sommeren. Arjen Robben har prikket inn sitt livs form til den perfekte anledning. På et kontringsbasert Nederland er han et eksytremt effektivt våpen gjennom sin blendende fart. Massakrerte det spanske forsvaret i andre omgang av den første kampen, og har vært banens beste i de tre kampene han har spilt så langt. Tre scoringer og en fantastisk målgivende pasning.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.