Kaptein Amerika

En mannlig fotballspiller som aktivist? Javisst! Lagkaptein for Philadelphia Union, Alejandro Bedoya, har utfordret amerikansk våpenlovgivning og blitt invitert til Det hvite hus for sitt engasjement på og utenfor banen.

Tekst: Leonard Jägerskïold Nilsson
Oversatt av Lars Johnsen

«Hey, congress! Do something now! End gun violence! Let’s go!»

Oppfordringen til den amerikanske kongressen lyder over arenaen Audi Field i Washington DC. Det er en augustkveld i 2019 og gjestene Philadelphia Union har akkurat tatt ledelsen mot hjemmelaget DC United. Målet feires med et politisk budskap. Et budskap som også kan høres av dem som ser kampen på TV. En bønn om å stoppe masseskytingene og våpenvolden i USA. Dette er ingen vanlig målfeiring og i sentrum for dette står en tidligere midtbanespiller i Allsvenskan, Alejandro Bedoya. 

– Det var helt improvisert. Jeg visste ikke en gang at mikrofonene fanget opp lyden, sier Bedoya.

– Kvelden før kampen var det en skoleskyting i El Paso der 23 personer mistet livet. Og på morgenen våknet jeg opp til nyheten om enda en masseskyting. Man må være blind og døv for å ikke få det med seg. Masseskytingene var det eneste jeg klarte å tenke på denne dagen og noe måtte gjøres.

Stor symbolverdi
Klippet av Bedoyas politiske målfering spredde seg som ild på sosiale medier og ble en verdensnyhet. Responsen var overveldende.

– Batteriet på mobiltelefonen døde på grunn av alle meldingene jeg fikk. Da jeg gikk av flyet på vei hjem, stoppet en politimann meg og sa jeg hadde gått viralt. Og så takket han meg for støtten. Det v...

Du må være abonnent for å lese saken

Josimar er helt avhengig av våre abonnenter for å fortelle historiene fra fotballen som betyr noe. Bli abonnent i dag!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.