Med svensk struktur i kofferten

Etter å ha vunnet det meste som landslagstrener for USA, ga den svenske legenden Pia Sundhage i 2019 seg i kast med Brasil.

Tekst: Marius Lien

– Jeg visste at hun var stor før jeg kom hit. Men ikke stor. Hun er dronningen i Brasil. Her på museet hvor jeg sitter nå, er det en skulptur av Pelé. Ved siden av står det en av Marta. Hun er utrolig stor, alle de individuelle prisene hun har vunnet. På alle pressekonferanser er det alltid første spørsmål: Hvordan er det med Marta?

Brasils landslagstrener Pia Sundhage sitter på CBFs fotballmuseum i Rio de Janeiro, og snakker med Josimar gjennom Zoom. Og Marta? Hun er 37 år, på hell og dessuten skadet. Men vil hun være med i sommerens VM? Svaret på dette spørsmålet kan vi spare. Det er nemlig mer å prate med Pia Sundhage om.

Pias liv
Den 63 år gamle svensken har en meget rik karriere bak seg. Hun ble født i Ulricehamn, i innlandet i Västra Götaland, 2-3 timers biltur fra Svinesund. Spillerkarrieren startet på det lokale laget IFK Ulrickehamn, i barnefotballen på 1970-tallet. Sverige var, som Norge, tidlig ute med kvinnefotball. Sundhage gikk på slutten av tiåret til Jitex fra byden Mölndal, like utenfor Göteborg. Her vant hun både cupen og serien (før det i det hele tatt fantes en nasjonal serie i Norge, langt mindre i Brasil). Hun ble tatt ut til landslaget, og vant EM-gull i 1984, før hun var med å tape EM-finalen mot Norge i 1987. Med unntak av et kort opphold i Lazio foregikk hele spillerkarrieren i Sverige. Det var også i svenske klubber hun startet trenergjerningen, på slutten av 1990-tallet. I 2008 tok hun over ansvaret for USA, og vant OL samme år, etter å ha slått Brasil i finalen – med Marta på høyden av karrieren. Hun gjentok bedriften i 2012, etter å ha tatt sølv i VM i 2011, der Japan noe overr...

Du må være abonnent for å lese saken

Josimar er helt avhengig av våre abonnenter for å fortelle historiene fra fotballen som betyr noe. Bli abonnent i dag!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.