Den svenske agenten, som har kommet med seksuelle tilnærmelser overfor spillere i Norge og Sverige i flere år, har siden 2016 vært involvert i over 40 overganger til norske klubber. Blant klubbene finner vi Rosenborg, Lillestrøm og Bodø/Glimt.
Tekst: Andreas Selliaas (Idrettspolitikk.no) og Lars Johnsen
Foto: Faksimile Fotbollskanalen/TV4
De to svenske mediehusene Fotbollskanalen/TV4 og Göteborgs-Posten kunne forrige uke avsløre at et 20-talls elitespillere i svensk fotball av sin agent ble bedt om seksualiserte bilder, blant annet via Snapchat. Ofte mot lovnader om prøvespill og proffkontrakter for sine klienter.
Idrettspolitikk.no og Josimar fulgte opp saken og fant den samme oppførselen overfor spillere som «Snapchatagenten har hjulpet til norske klubber.
Vi har snakket med flere spillere som sier at de blant annet ble bedt om nakenbilder for at han skulle hjelpe dem til å oppnå fotballdrømmen.
– Han sendte meg bilde av seg selv naken på en seng og ba om «dickpic» tilbake, forteller en spiller.
– Jeg opplevde det samme, sier en annen, og forteller at agenten lokket med prøvespill i større klubber som motytelse.
En tredje spiller fra det samme geografiske området forteller at agenten ba om kroppsbilder av ham. Agenten ønsket å tilegne seg spilleren som klient.
Millioner av kroner
Ifølge den tredje spilleren hadde agenten sett ham i aksjon på banen, og sa han skulle skaffe ham kontrakt i en utenlandsk klubb dersom han signerte en agentavtale.
Avsløringene i Sverige har ført til at svenske klubber ikke lenger ønsker å ha noe med agenten å gjøre, de reagerer kraftig på det som har kommet fram.
Representanter for klubbene beskriver at de ikke visste noe om måten han behandlet unge spillere på og tar tydelig avstand fra oppførselen som kildene har fortalt om.
I Sverige har det kommet fram at agenten ikke bare har jobbet som agent for spillere, men at han skal ha hatt engasjement hos tre klubber i Allsvenskan.
I en av klubbene har han som agent tatt med seg et stort antall spillere til klubben, og flere kilder tett på klubben har forklart at det internt ble skapt en oppfatning om at han var en offisiell representant for klubben.
Etter en gjennomgang av overganger i Norge fra 2016 til 2022 har Idrettspolitikk.no og Josimar funnet ut at «Snapchatagenten» har satt navnet sitt på over 30 spilleroverganger til norske klubber.
Regner du med overganger som agentselskapet han er medeier av har bidratt til, kan «Snapchatagenten» knyttes til over 40 overganger.
Hvert år omsetter selskapet hans for flere millioner kroner, blant annet på grunn av sitt samarbeid med flere Allsvenskan-klubber.
De fleste fotballforbund utarbeider hvert år såkalte «formidlerrapporter» med informasjon om hvor mye klubbene betaler i honorar til agenter. I rapportene føres det opp hvilken agent som har vært involvert ved enkeltoverganger.
Ut fra NFF-rapportene i perioden 2016-2022 kan vi lese at «Snapchatagenten» har vært oppført 46 overganger – 32 ganger som seg selv og 14 ganger gjennom en medarbeider i agentselskapet han driver.
Mange av overgangene er svenske spillere til nivå 3 og 4 i norsk fotball, men han har også stått bak en rekke overganger til landets største klubber – Brann, Rosenborg, Vålerenga, Lillestrøm og Bodø/Glimt.
Et estimat regnet ut i fra informasjon i formidlerrapportene fra 2016 til 2022 viser at han eller selskapet han er medeier i har tjent minst 2,6 millioner kroner på overganger til norske klubber.
Etter all sannsynlighet har han vært involvert i flere overganger, og tjent mer penger, enn det som kommer fram i NFFs rapporter.
Flere sider av bordet
Artikkelserien til Fotbollskanalen/TV4 og Göteborgs-Posten har dokumentert at han, på tross av å ha hånden på rattet i overgangene, helst ønsker å ha en tilbaketrukket rolle.
Han innsetter medhjelpere til å undertegne overgangspapirene for på den måten å kunne sitte på flere sider av bordet. Dermed tjener han mer penger uten å måtte rapportere det inn til offentlige registre.
Idrettspolitikk.no og Josimar har vært i kontakt med flere aktører i den norske fotballbransjen som er av av den oppfatning at han også i Norge ønsket å sitte ubemerket på flere sider av bordet.
Kilder forteller at han som speider engasjert i en større norsk klubb, med ansvar for kartlegging av spillere og utøvelse av spillerlogistikk, henvendte seg direkte til spillere med ønske om å inngå et klientforhold samtidig som han fikk betalt for speideroppdrag fra klubben.
I en mye medieomtalt overgang til en Eliteserie-klubb for noen år tilbake, der «Snapchatagenten» hadde et langvarig engasjement som speider, spilte han en nøkkelrolle – og underskrev på overgangspapirene med eget navn.
Idrettspolitikk.no og Josimar har vært i kontakt med klubben og de sier at de ikke har hatt noe med agenten å gjøre siden 2018/19 og at de var ukjent med informasjon om at han har bedt spillere han var agent for om seksualiserte bilder.
Året etter var han involvert i en stor overgang til en konkurrerende klubb i den norske Eliteserien.
«Agenten hans tok også [spiller] til [rivaliserende klubb] og har god relasjon til treneren vår», uttalte sportsdirektøren til norsk presse.
Men da papirene ble sendt inn til NFF var det et helt annet navnetrekk enn «Snapchagentens» på dokumentene.
Agentregelverket ble endret i 2015. Til da hadde FIFA-regelverket vært strengt, blant annet med forbud mot dobbel representasjon og med krav om å bestå en eksamen. Regelverket ble ikke etterfulgt, verken av klubber, forbund eller agentene selv og ble totalt endret fra og med 2016. Kravene til å drive agentvirksomhet ble fjernet. Alle kunne nå opptre som «formidler», som var det nye ordet for agent. Dog med ett krav: du måtte være registrert som formidler hos et fotballforbund.
«Snapchatagenten» har aldri vært registrert som formidler i Sverige. Ut fra det vi kan lese ut fra dokumentene til NFF var han ikke registrert som formidler i Norge i 2016-2018, selv om han under eget navn har gjennomført overganger i den perioden. Først da det oppsto medietrykk rundt hans forretningspraksis i 2019, registrerte han seg som formidler hos NFF.
Siden 2020 har han ikke vært oppført i formidlerregisteret.
Idrettspolitikk.no/Josimar har kontaktet NFF og spurt hvordan han kan ha gjennomført en rekke overganger under eget navn i en periode han ikke var registrert som formidler.
«Ved publisering av de årlige formidlerrapportene tar vi rutinemessig kontakt med klubber som har betalt agenthonorar til agenter som ikke er registrert i NFF. Det er klubbenes eget ansvar å sørge for at agenter de forhandler med eller benytter er registrert hos NFF.ke var registrert som formidler», svarer NFF i en epost.
Idrettspolitikk.no/Josimar har kontaktet «Snapchatagenten per telefon, SMS og epost uten å få svar.